Sommertur 2011 gikk til Giske

Sommertur 2011 Giske 060

Gruppebilde

DIS-MR sin årlige sommertur gikk av stabelen 4. juni 2011.  Nordmøringer og Romsdalinger tok ferge fra Molde kl 09.00 og satte seg på bussen til Moa, hvor flere av oss Sunnmøringene kom på, før vi kjørte inn til Rutebilstasjonen for å hente de siste.

Folket fra andre siden av fjorden fikk litt guiding over Ørskogfjellet og jeg regner med at andre blogger om det.

Litt historisk sammendrag først:
Giske kommune ble opprettet i 1964 med øyene Godøy, Giske og Valderøy og Vigra kommune.  Vigra hadde vært egen kommune siden 1890, da de ble utskillt fra Haram.  Fram til 1911 var navnet Roald herred.  Gamle Giske kommune ble utskillt fra Borgund i 1908.
Første stopp var Ytterland hvor de siste kom på.  Det var her historien forteller at på Skjong (Skeidanger?) en av de to gårdene på Valderøy at Egil Skallagrimsson skal ha hogd foten av Ljot den Bleike.  Sætra er den andre gården her fra gammalt.
Turen gikk så over broen ved Gjøsundet.  Dette er sundet mellom Valderøya og Vigra.  Dette sundet ga navn til de to gårdene på hver side av sundet: Gjøsund på Vigra og Gjøsundsætra på Valderøya.  Så gikk turen mot gamle Solbakken skole, men først en liten stopp ved Subsea 7 Vigra Spolebase, hvor Gunnar Morsund fortalte litt om rørgata og historikk rundt bygging av fabrikken.

De historiske stedene vi ble kjent med på turen:

1.Skjonghellaren – Ole Bull skal ha holdt konsert i hellaren for skolebarna på Valderøya (Skjonghelleran en hule ca 57 m over havet med en åpning på ca 38 meter høy.  Hulen går ca 140 m innover i fjellet.  Det har vært arkeologiske utgravinger og man har funnet tegn på bosetting fra ca 500 f.kr – 600 e.kr)  Mer om Skjonghellaren kan man lese her

2. Første stopp var Solbakken skole.

Sommertur 2011 Giske 002

Solbakken skole, den ble bygget i 1892 når Vigra ble utskillt fra Haram som egen kommune.  Skolerommet fra 1893 er restaurert og i 2.etg er lærerboligen satt i stand

Her fikk vi kaffe og kaker og fikk fortalt om litt historikk om skolen av Turid Røsvik, som er med i Solbakkens venner.  Her holder også DIS-Giske sine møter.  Hun fortalte spes om lærerinnen Ragna Blindheim som også var en tegnende kunster.  De er gitt ut  2 bøker fra hennes verker av Solbakkens Venner: Våre besteforeldres tid og Mannen som skulle stelle heime.

3. Vigra Kringkastar:  Dette var ett meget interessant museum som dere kan lese mer om her (Ivar Gunnars blogg – Sunnmøre Museum)

Sommertur 2011 Giske 032Sommertur 2011 Giske 023Sommertur 2011 Giske 028

Litt fra utstillingen

 

 

 

4. Roald: Her besøkte vi Roald søndagsskolehus :

Sommertur 2011 Giske 049Sommertur 2011 Giske 045

Her ble også historier fortalt og gruppebildet øverst ble tatt her.  Herfra tok vi også en liten tur oppom Molnes.  Her fantes det peilestasjon (tysk) under krigen og det var fangeleir her .

5. Så gikk turen til Giske, til Giske kirke.  Øya var hovedsete for Giskegodset. Giske har også ett spesiellt gravminne, Mjeltehaugen, hvor man fant en høyt dekorert gravkiste.  Denne må ha tilhørt en person med stor rang.

.

Sommertur 2011 Giske 092Sommertur 2011 Giske 084

Det mest spesielle her var kyssemerkene på veggen (bilde til høyre).  Disse ble brukt mye under Johannesdager eller helligdager hvor man kysset muren før man gikk inn i kirken.

6. Godøya, enda en perle ute i havgapet, her besøkte vi Godøytunet hvor vi fikk servert Brennsnut, en kjøttsuppe. Stedet har 3 forskjellige museer, krigsmuseet, fiskerimuseet og losmuseet

Krig:

Sommertur 2011 Giske 098Sommertur 2011 Giske 101

Fiske:

Sommertur 2011 Giske 107Sommertur 2011 Giske 110

Los:

Sommertur 2011 Giske 113

Godøytunet (Godøy Kystmuseum)blir drevet av Heidi Haugene

Det er mange flere bilder, men disse vil bli lagt ut på egen fotoblogg senere.

Tilslutt noen steder vi fikk høre om som jeg ikke har tatt med her: Hustruhamna,  Erkna, Flyplassen, Blindheimsvikane, Røssvik, Synes,  Svansvatnet, Blindheim, Blindheimsætta, Tulipandyrking på Vigra, Blimshaugen, Rørvika, Sætra, Valderhaug, Mjeltehaugen, Alnes med fyret (som vi kjørte bortom) og en historie om Tora Torbersdatter som levde på midten av 1000 tallet og da går avslutningen naturlig over til Giskespelet som skjer 17 – 19. juni 2011

Forfatter: Liv

Ung gammal kjerring fra Vålerenga, som har emigrert til Ålesund hvor jeg trives godt. Men det hender jeg blir nostalgisk og lengter tilbake til Enga

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *